Чому одні люди повні, а інші худі, навіть якщо їдять однаково???

Травлення — складний процес, під час якого їжа проходить по травному тракту, розщеплюючись на складові частини під впливом ферментів залоз і корисних бактерій. Лише потім білки, жири і вуглеводи здатні всмоктуватися в кров.
Кожна ділянка травного тракту виконує певну функцію. В залежності від форми патології травного тракту відбуваються різні зміни, які по-різному позначаються на загальному стані організму. А на самому ураженій ділянці порушується перистальтика, що призводить до нашаруванням на стінках кишечника слизу та утворення калових каменів розміром від просяного зерна до курячого яйця.
Кишечник кожної людини містить в собі унікальний коктейль з трильйонів бактерій та інших мікроорганізмів, які допомагають розщепленню їжі та знаходяться у постійній боротьбі між собою. Останнім часом велике значення приділяється вивченню патології процесів перетравлення і засвоєння їжі. В результаті цих порушень їжа замість того, щоб всмоктуватися, «гниє» в кишечнику, утворюючи «шлаки і токсини». Вони з роками накопичується в кишечнику, ускладнюючи його функціонування, зашлаковывая отруюючи організм.
У кожного з нас в кишечнику сформувалася своя мікрофлора, від якої залежить, скільки поживних речовин відкладене про запас, а скільки піддасться подальшої переробки. Американські вчені з'ясували, що у повних людей в кишечнику багато «ледачих» бактерій, які працюють в бік накопичення жирових відкладень. Адже це найпростіший спосіб справитися з споживаної їжею.
Ще в 2004 році Гордон вперше припустив, що суміш мікробів кишечника може впливати на контроль ваги і його дослідження, опубліковані в журналі Nature, являють собою серйозний доказ цієї гіпотези. Більшість бактерій, що мешкають в кишечнику, діляться на дві групи — Firmicutes і Bacteroidetes, і, як виявилося, у страждаючих ожирінням виявляється на 20 % більше бактерій Firmicutes і майже на 90 % менше Bacteroidetes, ніж у струнких людей.
Після того, як хворі ожирінням проводили рік на дієті з низьким вмістом жирів і вуглеводів і втрачали до 25 % своєї ваги — вміст бактерій Firmicutes в їх кишечнику скоротилося, а бактерій Bacteroidetes ставало ще більше. Але загальне взаємовідношення цих бактерій так і не зрівнялася з тим, який спостерігався у струнких людей.
Цей факт дозволяє стверджувати, що ожиріння може порушувати нормальний баланс мікрофлори. Причому дослідження мишей показали, що можливо і зворотне дію: зміна мікрофлори може вплинути на розвиток ожиріння. Ідея, що бактерії нашого організму частково визначають наш вага, досить нова, і я б сказала— радикальна. Багато чого тут ще не доведено, хоча вже давно відомо, що мікрофлора шлунково-кишкового тракту виконує безліч життєво важливих функцій в організмі людини. З часом, перемогти індивідуальні особливості організму можливо допоможе підселення бактерій-«трудівниць».
Ще в 1908 році російський вчений Ілля Мечников довів важливість кишкових бактерій для здоров'я та довголіття. У шлунково-кишковому тракті кожної людини мешкає близько 400 видів різних мікроорганізмів. Частина з них є корисними бактеріями, що знаходяться в дружніх відносинах з нашим організмом. Про них нам треба дбати. До них відносяться біфідо - і лактобактерії. Тоді як інші, якщо дати їм можливість росту, можуть завдати нам шкоди.
Обмін білірубіну і холестерину в організмі був би неможливий без жирних кислот, які виробляються кишковою мікрофлорою. Здорове співвідношення бактерій кишечника сприяє нормальному всмоктуванню та утилізації білків, підтримання водно — електролітного балансу та інших життєво важливих систем організму.
Існує безліч причин, за яких відбувається зміна співвідношення нормальної і патогенної (хвороботворних) мікрофлори травного тракту. Ці зміни можуть бути як короткочасними — дисбактеріальні реакції, так і стійкими — дисбактеріоз (дисбіоз). Напевно, багато хто з Вас вже не раз чули про цю патологію.
На підтримку життєдіяльності мікрофлори кишечнику людини в середньому витрачається до 10 % надійшла енергії і 20 % об'єму прийнятої їжі. Представники так званої нормальної мікрофлори, що мешкають в кишечнику, несуть ще й захисну функцію цієї системи від проникнення і швидкого розмноження патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.
Однією з найбільш частих причин дисбактеріозу є неправильне незбалансоване харчування (переважання в раціоні вуглеводів, тваринних жирів і відсутність фруктів, зелені, овочів), тривале лікування антибіотиками і гормональними препаратами. Це призводить до загибелі значної частини представників нормальної мікрофлори, і розмноженню патогенної і умовно-патогенної мікрофлори кишечника.
В даний час для поліпшення функціонування травного тракту, регулювання складу кишкової мікрофлори застосовуються такі біологічно активні речовини, як пробіотики. Це живі мікроорганізми: молочнокислі бактерії, частіше біфідо або лакто бактерії, іноді дріжджі, які відносяться до нормальних мешканцям кишечника здорової людини.
Препарати-пробіотики на основі цих мікроорганізмів широко використовуються у якості харчових добавок, але особливо вони ефективні у поєднанні з кисломолочними продуктами. Мікроорганізми, що входять до складу таких сумішей, не патогенні, не токсичні, містяться в достатній кількості. Вони зберігають життєздатність при проходженні через шлунково-кишковий тракт і не гинуть при правильному зберіганні. Це може бути бифидокефир, біфідок, бифидолайф або будь-які інші напої, збагачені біфідофлорою.
Який з них вибрати? Тут кожен вирішує сам — все залежить від смакових уподобань та фінансових можливостей. Але перед покупкою слід неодмінно звернути увагу на дату виготовлення і термін придатності. Краще вибирати самий свіжий продукт, адже живі бактерії гинуть досить швидко.
Для нормалізації складу флори кишечника я рекомендую своїм пацієнтам дієтичну добавку "Флора", вона містить суміш живих молочнокислих бактерій Lactobacillus bulgaris і Streptococcus thermofilus, завдяки яким відновлюється мікрофлора кишечника. Ще, що важливо: "Флора"випускається в спеціальних капсулах, які захищають корисні бактерії від впливів кислого шлункового і травних соків,оскільки
не всі біфідобактерії виживають в ШКТ людини. Більшість їх видів можуть гинути або в продукті, не доживаючи до кінця терміну придатності, або при проходженні через шлунок (під впливом кислого середовища і травних ферментів).
Чому саме їх?
Тому що серед всієї бактеріальної мікрофлори кишечника біфідобактерії займають найважливіше місце. Вони складають до 98 % всієї мікробної обсеме-ненности кишечнику і перешкоджають розвитку життєвого циклу сальмонел, ши-гелл і багатьох інших патогенних мікробів. Біфідобактерії синтезують вітаміни групи В, і, що найважливіше, беруть участь у трансформації білків і амінокислот. А адже, як Ви вже знаєте, саме правильне, повноцінне засвоєння білків необхідно в процесі лікування ожиріння.