Продавець Фітоцентр Здоров'я & Краса розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
3535 відгуків
Ми працюємо у воєнний час для підтримки вашого здоров'я Деталі

Вибачте за незручності. Наразі у нас вихідні. Ваші замовлення будуть опрацьовані найближчого робочого дня. Навіть не думайте падати духом. Нехай падають окупанти.

+380 (68) 898-67-67
+380 (95) 668-34-38
+380 (93) 808-53-30
Доставимо в любий куточок України, Христиновка, Україна
Кошик
Фітоцентр: цілющі бальзами, фітопрепарати, екстракти трав, лікувальні мазі, натуральна косметика

Що таке олужнення організму?

Що таке олужнення організму?

В медицині є таке поняття як кислотно-лужну рівновагу (КЩР). Баланс між кислотами і основою нашої внутрішнього середовища - це складова частина гомеостазу. Рівновага присутності кислот і лугів повинно дотримуватися в будь-якому середовищі організму - слині, сечі, піхвових виділеннях, крові.

Суть полягає в тому, що для нормальних фізіологічних процесів показники pH повинні бути відносно стабільні. В іншому випадку розвиваються незворотні або важко оборотні патологічні процеси. Допустимим діапазоном прийнято вважати 7,37-7,44. Окислення має місце, коли показники знижуються, олужнення - коли зростають.

Кислотно-лужною рівновагою в нашому організмі керують чотири буферні системи:

  • гемоглобиновая,
  • бікарбонатна,
  • фосфатна,
  • білкова.

Всі вони в тій чи іншій мірі в більшій чи меншій мірі беруть участь у зв'язуванні іонів водню і перешкоджають істотних коливань даного балансу. І кожна з них патологічно реагує на вихід КЩР за зазначені межі.

Порушення кислотно-лужного балансу пов'язане з денатурацією білків - тоді руйнуються клітини, а ферменти втрачають добру частку своїх функцій. Найпотужнішою з перерахованих виявляється бікарбонатна буферна система, вона бере участь в утворенні вугільної кислоти, коли надлишок іонів водню вступає у взаємодію з іонами бікарбонату. Виведення вугільної кислоти пов'язане з виділенням організмом вуглекислого газу.

Численні медичні дослідження показали, що окислення організму більш поширене і саме воно - несприятливий умова для безлічі хвороб. У той же час олужнення організму до крайніх меж не тягне нічого корисного. Тут як ніколи доречний принцип помірності.

Проблема полягає в тому, що в кислому середовищі знижується активність всіх ферментів, порушуються міжклітинні взаємодії, клітини втрачають мінеральні запаси, щоб цю кисле середовище дещо нейтралізувати. Внутрішні зміни можуть розвинутися навіть онкологічні процеси. У 1932 році Отто Варбургу була присуджена Нобелівська премія за визначення умов розвитку злоякісних пухлин. Серед всього іншого їм було виведено твердження про чудовому їх розвитку саме в закисленной крові, рН якої знижений менше 7,2-7,3 одиниць. Безумовно, таке відкриття не вважається абсолютним і достатнім для подолання такої агресивної хвороби як рак, але численні дослідження довели, що нормалізація показників крові відбивається на рості пухлин (у бік зменшення) і, що не менш важливо, на умовах для життєдіяльності хвороботворних бактерій.

Так виходить, що передумовою для загального зниження імунітету і для розвитку кількох сотень захворювань є саме окислення крові. Олужнення організму в даному випадку сприятиме відновленню здоров'я.

Коли розвинене те чи інше захворювання, олужнення організму здатне лише прискорити одужання, проте внутрішні процеси порушені до такої міри, що одного ощелачіванія зовсім недостатньо. Зовсім інакше «працює» олужнення організму в рамках профілактики захворювань. Ймовірність того ж раку або банально зосередження кислот в різних органічних середовищах (а це хвороби нирок, і порожнини рота, і та ж подагра) буде істотно знижена, якщо людина буде стежити за своїм кислотно-лужною рівновагою.

В той же час вкрай не рекомендується навмисно впроваджуватися в налагоджену природою систему. Олужнення організму на сьогоднішній день - це часто курс спеціального харчування, але безконтрольний і непрофесійний підхід загрожує зворотного крайністю. Застосування ощелачіванія з метою вирівняти кислотно-лужну рівновагу - це на благо, але важливо знову-таки не переборщити.

Небезпека ощелачіванія організму (наприклад, за допомогою активного споживання соди) криється в порушеннях роботи білкового обміну. Зрештою, ризикує порушитися процес виведення з організму жиророзчинних отрут (у складі жовчі за участю печінки), розвиваються інтоксикаційні процеси. На тлі уявного поліпшення самопочуття можуть розвиватися дуже несприятливі і нелегко лечимые хвороби - атеросклероз, ріст пухлин і безпосередній їх канцерогенез.

У нормі олужнення організму не має посилюватися і не стимулюватися, а лише підтримуватися. Повинні бути забезпечені нормальні умови для цього процесу. Це не зовсім позитивно, але в умовах сучасного ритму життя ці прості, абсолютно природні для людини умови дещо порушені. Мова про продукти харчування і про такому щоденному диханні.

Так-так, якщо спростити, то з видихом ми організм ощелачиваем, а з вдихом - окисляем. Якщо організм активно окислюється», наприклад, при активному фізичному працю або з-за стресу, дихання рефлекторно частішає і поглиблюється. Контролюється глибина і частота дихання відповідним розташованим у нас в мозку центром.

З харчуванням дещо складніше. Кожний продукт харчування має власні кислотно-лужними показниками і на надходження їжі наш організм реагує змінами цього балансу. Продукти умовно можна розділити на дві групи: речовини і ощелачивающие організм. До лужним, насамперед, відносять овочі, фрукти і молоко, до окислючий - м'ясні та рибні продукти. Беручи до уваги такі нюанси і вибудовуючи відповідним чином раціон харчування, можна розумною і достатньою мірою забезпечити олужнення організму. Додаткові заходи можуть бути доречними, так і зашкодити.

Чим небезпечне порушення кислотно-лужної рівноваги?

Далі мова піде про надмірному прагненні до здорового способу життя. При безлічі самих сприятливих зовнішніх впливів на наше здоров'я ми схильні захоплюватися псевдопозитивними практиками. Наприклад, олужнення організму. Стає ясно, що надмірно кисле середовище не йде нам на благо, але це все ж не привід захоплюватися ощелачиванием. Якщо ви помічаєте у себе певні нездужання, якщо підозрюєте, що ваш спосіб життя далекий від здорового і може мати місце окислення внутрішнього середовища, це не привід вдаватися до споживання напоїв з вмістом, скажімо, соди.

При тому, що організм сучасного жителя мегаполісу не завжди справляється з нейтралізацією кислот, в наших силах харчуватися різноманітно, займатися спортом і переживати стресові обставини розсудливо. На цьому шляху досить легко «пересмикнути» хиткі показники кислотно-лужної рівноваги убік як зниження, так і підвищення.

Порушення КЩР більш 7,45 одиниць обернеться тим, що організм почне накопичувати кислоти. Створиться видимість необхідності запасатися ними про запас:

  • зменшиться виділення вуглекислого газу - так стане накопичуватися вугільна кислота і розвинеться недостатність вентиляції легенів;
  • зменшиться виділення сечової і щавлевої кислоти - це шлях до патології нирок (камені, фосфати і карбонати), подагрі;
  • зменшиться виділення кислот через шкіру - нестача їх в поті і шкірному салі позбавляє нашу «зовнішню оболонку» бактерицидних властивостей, а значить, на обличчя шкірні запалення, утворення вугрів і повільне загоєння ран.

Окислення організму - ще одна крайність. Про те, що вона досягається простіше, вже було сказано, а значить і боятися її потрібно в більшій мірі.

Порушення КЩР менше 7,3 одиниць загрожує:

  • порушенням дихання, але вже в бік його збільшення, прагнення в прискореному темпі вивести вугільну кислоту;
  • окислювальні процеси в нирках тягнуть за собою скупчення каменів, але вже уратів та оксалатів кальцію; разом з тим зростає схильність до запальних захворювань і навіть ниркової недостатності на тлі скупчення великої кількості кислот;
  • кисле середовище слини спричинить за собою слабкість зубної емалі, підвищений ризик стоматитів та інших запалень в порожнині рота.

Загальні фактори, які можуть призвести до закислення організму:

  • стрес — як фізичний, так і психологічний (запускає окислювальні процеси в клітинах)
  • недолік руху (призводить до нестачі кисню і знижує швидкість лімфатичного потоку в тканинах)
  • недолік сну (призводить до того, що клітини не встигають восстановлтиваться)
  • токсини в навколишньому середовищі
  • шкідливі речовини в продуктах харчування і в косметиці
  • куріння
  • надмірні фізичні навантаження
  • направильное харчування

Продукти харчування, які призводять до закислення організму (і які слід мінімізувати або виключити зовсім):

  • Готова їжа/напівфабрикати і продукція ресторанів фастфуд — лідери у списку закисляющей їжі (причиною, як я розумію, є високий вміст у них цукру, хімічних добавок і трансжирів)
  • Алкоголь
  • Фруктовий сік з концентратів
  • Чорний чай і кава
  • Газовані напої (особливо солодкі на смак — неважливо, з цукром або сахарозаминителем)
  • Сухофрукти
  • Курка, свинина і яловичина
  • Риба, штучно вирощена
  • Молочні продукти — ВСЕ, включаючи сири, сир, молоко, йогурт і що я там ще забула (давно не їм, тому не пам'ятаю...) Єдине виключення — вершкове і топлене масло (дхі). Вони знаходяться у наступній групі, яка не так страшна.
  • Какао (тут моє серце теж здригнулося... — адже маса магнію, заліза і антиоксидантів!, і я ТАК люблю темний шоколад )
  • Мед
  • Цукор та цукрозамінники
  • Соєвий соус і оцет
  • Білий рис (прощайте суші...)
  • Гриби
  • Дріжджі
  • Всі солодощі, включаючи домашнє варення, сироп Агави і кленовий сироп, мармелад і ... все з цієї серії
  • Вироби з борошна — макарони, хліб, випічка — особливо «відзначилися» пшениця і жито. Тому навіть наявність клітковини в цих виробах не врятує їх репутацію.

Олужнення організму - виробляємо з розумом

Отже, найдоступніший і розумний спосіб ощелачіванія організму - це збалансований раціон харчування. Якщо вам здається або ви навіть знаєте, що вам необхідно олужнення (на підставі аналізу самопочуття або лабораторних даних) все ж таки не рекомендується самостійно вдаватися до корекції кислотно-лужної рівноваги. Разом з тим деякі зміни раціону допустимі, корисні і найчастіше цілком достатні.

У більш узагальненому вигляді інформацію про вплив продуктів харчування на кислотно-лужну рівновагу організму містить наступна таблиця:

Окислюючі

Нейтральні

Ощелачивающие

м'ясо

горіхи

листова зелень

зернові

бобові

мікс з овочів і фруктів

сир

олужнення насіння, бобових та зернових відбувається під час їх попередньої підготовки до вживання у вигляді замочування

коріння

молоко і йогурт

виключно овочі

яйця

бульби

 

виключно фрукти

Загальні поради

Збалансований раціон харчування переважно впливає на кислотно-лужний баланс нашого організму. У прагненні до здоров'я важливо переглянути своє ставлення до м'яса, особливо червоному. Не нехтувати споживанням горіхів і насіння (природно, сирих, а не обсмажених), фруктів та овочів, свіжої зелені.

Ще один важливий момент - це рівень стресу у вашому повсякденності. Звичайно ж, чим менше, тим краще. Важливо розуміти, що організм у стані стресу перестає нормально виводити токсини і кислотні відходи. Негативні емоції не потрібно замикати в собі», набагато правильніше освоювати практики і ритуали, спрямовані на заспокоєння розуму, емоцій і тіла, це сприятиме збільшенню лужного показника середовища. Прикладом можуть бути заняття йогою, тай-чі, медитацією і дихальними практиками.

У прагненні до олужненню організму ні в якому разі не можна нехтувати фізичними навантаженнями. Незалежно від якості раціону фізичні вправи повинні стати невід'ємною складовою здорового способу життя. А помірного олужненню організму можна посприяти банальної пішою прогулянкою в помірному темпі.

Найчастіше далеко не у всіх людей виходить підтримувати ЗСЖ. Тоді на допомогу нам вчені розробили цілий ряд натуральних регуляторів рН. 1 таблетка вранці і все ОК.

 

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner