Продавець Фітоцентр Здоров'я & Краса розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
3535 відгуків
Ми працюємо у воєнний час для підтримки вашого здоров'я Деталі

Вибачте за незручності. Наразі у нас вихідні. Ваші замовлення будуть опрацьовані найближчого робочого дня. Навіть не думайте падати духом. Нехай падають окупанти.

+380 (68) 898-67-67
+380 (95) 668-34-38
+380 (93) 808-53-30
Доставимо в любий куточок України, Христиновка, Україна
Кошик
Фітоцентр: цілющі бальзами, фітопрепарати, екстракти трав, лікувальні мазі, натуральна косметика

Гіпоксія: чому жир корисніше кисневих коктейлів

Гіпоксія: чому жир корисніше кисневих коктейлів

Втома, апатія, неуважність – все це симптоми нестачі кисню.
Слово «гіпоксія» на слуху. Але у багатьох в голові повна плутанина з приводу кисневого голодування, його профілактики та лікування. Наприклад, люди вірять в користь кисневих коктейлів, хоча виявляється, що набагато більше користі від жирної їжі.

Розберемо по кісточках ці та інші популярні міфи і факти про гіпоксії.

АТФ, гліколіз, гіпоксія

Паливо, на якому працює кожна клітина організму – аденозинтрифосфат, або просто АТФ. Коли розщеплюється молекула АТФ, виділяється енергія. Вона йде на скорочення м'язів, обмін речовин і всі інші реакції і процеси.

Щоб організм продовжував жити, йому треба постійно заповнювати енергетичний запас. Молекули АТФ утворюються в ході особливої реакції гліколізу. Це перетворення глюкози в АТФ.
Гліколіз буває двох типів:
З киснем
Глюкоза + кисень = 36 молекул АТФ + вуглекислий газ + вода
Без кисню
Глюкоза = 2 молекули АТФ + вуглекислий газ + вода + молочна кислота
Без кисню енергії стає в рази менше. Найбільш активно гліколіз проходить в м'язах і нервових клітинах. М'язи втрачають тонус, з'являється неуважність, сонливість, голова «погано варить». До того ж виділяється молочна кислота, з-за якої ниють м'язи.
Треба компенсувати нестачу енергії. Кисню немає, значить, треба більше глюкози. Організм починає вимагати вуглеводи, хочеться чого-небудь солоденького.
Кінець введення. Переходимо до головного. Спочатку – міфи про кисневому голодуванні.

Міф №1: мало кисню, тому і гіпоксія


Всі звикли думати, що в задушливому приміщенні зменшується кількість кисню в повітрі і від цього виникає гіпоксія. Кисню в задушливому повітрі дійсно стає менше. Але організм реагує не на кисень, а вуглекислий газ.

Вуглекислого газу в повітрі 0,05%, або 500 ppm. Втома та інші неприємні симптоми з'являються, коли вуглекислого газу стає в 4 рази більше, 2000 ppm і більше. Різниця становить 1500 ppm, всього 0,15%, але ми її відчуваємо. Стан організму при високій концентрації СО2 в крові називається гіперкапнія.



Кисню в повітрі 20%. Неприємні відчуття з'являться, коли рівень О2 впаде до 15%. Але перш ніж це станеться, концентрація СО2 встигне вирости до критичних значень. Так що в задушливому приміщенні першої з'явиться не гіпоксія, а гіперкапнія.

При отруєння вуглекислим газом гемоглобін в крові гірше зв'язується з киснем. В результаті кров переносить по організму менше кисню. І ось тут вже виникає гіпоксія тканин.
 
Міф Правда
В задусі нічим дихати, кисню мало.
З'являється гіпоксія.
В задусі нічим дихати, багато вуглекислого газу.
З'являється гіперкапнія, а потім вже гіпоксія.

Міф №2: кисневі товари допоможуть


Курс спеціальної кисневої терапії в США коштує більше 1000 доларів. Кисневі бари і магазини пропонують купу товарів від гіпоксії: кисневі коктейлі, збагачену киснем воду, кисневу косметику, навіть кисневі ванни для ніг.



Ажіотаж навколо всіх цих кисневих товарів є. А ось клінічних підтверджень і медичних доказів в їх користь – ні.

Чому не доведена користь кисневих товарів? Причина елементарна: кисень засвоюється в легенях, і тільки в легенях. Ні через шкіру, ні через шлунок і кишечник організм не може отримати кисень для гліколізу.
 
Міф Правда
Кисневі товари допомагають при гіпоксії. Кисневі товари марні при гіпоксії.

Міф №3: спати треба довше


Є думка, ніби довгий сон допоможе позбутися від кисневого голодування. Погана новина для любителів поспати: це неправда.

Ще одна погана новина, на цей раз для тих, хто хропе: хропіння посилює кисневе голодування. Звук хропіння видає вібруюча гортань. Вібрація гортані свідчить про нестабільний стан дихального шляху. Є ризик, що уві сні він буде стискатися і дихання буде періодично перериватися. Затримки дихання посилюють гіпоксію.



Навіть без хропіння м'язи язика і гортані розслабляються уві сні. З-за цього дихальний шлях звужується, дихання стає більш частим і поверхневим. І це теж посилює гіпоксію, нехай і не так сильно, як затримка дихання.
 
Міф Правда
Уві сні організм відновлюється від гіпоксії. Уві сні дихання стає поверхневим або переривчастим.
Чим довше спиш, тим сильніше гіпоксія.


З міфами все. Переходимо до фактів.
 

Факт №1: кисень засвоюється тільки в альвеолах


Вище вже згадувалося, що кисень може потрапити в кров тільки через легені. Але цей факт настільки ж важливим, наскільки й простий. Тому звертаємо на нього особливу увагу.

Повітря проникає в організм по такому шляху:
 
  • Носова порожнина
  • Глотка
  • Гортань
  • Трахея
  • Два головних бронха: в ліве і праве легке
  • Мережа більш дрібних бронхів та бронхіол у кожному легкому
  • Альвеола – бульбашка, якими закінчується кожна бронхиола

Кожна альвеола обплутана мережею тонких капілярів. Тут кисень проникає з повітря в кров, проходячи через альвеолярно-капілярну мембрану.


 

Факт №2: для дихання потрібен жир


З внутрішньої сторони стінки альвеол покриті спеціальною речовиною сурфактантом. Він підтримує альвеоли у формі бульбашок і не дає їм схопитися на видиху. І найголовніше: з сурфактантом кисень набагато швидше потрапляє з альвеол у кров.

Сурфактант складається на 90% з жирів, на 10% з білків і вуглеводів. Мало жирів у раціоні – в легенях буде мало сурфактанту. Кисень буде погано засвоюватися, і навіть самий свіже повітря не врятує від гіпоксії.


Рослинних і тваринних жирів у раціоні повинно бути порівну.
Цінні джерела рослинних жирів – оливкова, кедрове, лляна олії і масло виноградних кісточок.
Цінні джерела тваринних жирів – яєчний жовток, ікра, сметана, вершкове масло, жовтий сир.
Якщо з'їсти що-небудь жирне, в організмі буквально через кілька годин починається синтез сурфактанту. Цим займаються альвеолоциты – клітини епітелію, який вистилає стінки альевол.
 

Факт №3: інфекції, алкоголь, сигарети і вихлопні гази посилюють гіпоксію


Для бактерій сурфактант – справжня смакота. Тому вони прагнуть потрапити в альвеоли. У верхніх дихальних шляхах і бронхах мікробам погано: рухатися заважає слиз і війчастий епітелій на стінках дихальних трубок, кашльовий рефлекс так і норовить «виплюнути» їх з легких, всюди імунні клітини-вбивці.

Інша справа – альвеоли. Там немає слизу, війчастого епітелію і кашльового рефлексу, зате є смачний і поживний сурфактант і купа кисню.

Якщо бактерії оселилися в альвеолах, розвивається пневмонія. При млявій пневмонії бактерії потихеньку під'їдають сурфактант, з'являється гіпоксія.

Тепер зрозуміло, чому в народній медицині застуду, туберкульоз та інші легеневі хвороби лікують жирним молоком або топленим маслом. Ці продукти не вбивають бактерії, але відновлюють шар сурфактанту і знімають симптоми гіпоксії.
Що ще погано впливає на сурфактант і викликає гіпоксію:
  • Алкоголь
    Спиртові пари проходять через сурфактант на видиху і розріджують його.
  • Сигарети
    При курінні альвеоли забиваються смолами. Синтез сурфактанту блокується. Тому курці перебувають у стані перманентної гіпоксії.
  • Вихлопні гази
    Функції сурфактанту порушуються приблизно за тим же принципом, що і при палінні.
  • Ацетон
    Хімічні пари в косметичних салонах і хімчистці теж руйнують сурфактант.

Хочемо ще з практики додати вже наше особисте спостереження. Останнєу час практично у кожної другої людини (які проходять діагностику у нашому фітоцентрі) спостерігається переродження альвеолярних клітин, ороговіння легеневого епітелію. При цьому це люди навіть не затяті курці. Що в підсумку і призводить до починаючи з частих простудних і закінчуючи бронхіальною астмою.

Тому поверніться обличчям до корисних жирів - це тільки зміцнить ваше здоров'я.

Як правильно підбирати жири, що б не обернулося "жирним" шаром холестерину на стінках судин поговоримо в наступній статті.

Будьте здорові!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner