Гіпоксія: чому жир корисніше кисневих коктейлів

Втома, апатія, неуважність – все це симптоми нестачі кисню.
Слово «гіпоксія» на слуху. Але у багатьох в голові повна плутанина з приводу кисневого голодування, його профілактики та лікування. Наприклад, люди вірять в користь кисневих коктейлів, хоча виявляється, що набагато більше користі від жирної їжі.
Розберемо по кісточках ці та інші популярні міфи і факти про гіпоксії.
АТФ, гліколіз, гіпоксія
Паливо, на якому працює кожна клітина організму – аденозинтрифосфат, або просто АТФ. Коли розщеплюється молекула АТФ, виділяється енергія. Вона йде на скорочення м'язів, обмін речовин і всі інші реакції і процеси.Щоб організм продовжував жити, йому треба постійно заповнювати енергетичний запас. Молекули АТФ утворюються в ході особливої реакції гліколізу. Це перетворення глюкози в АТФ.
Гліколіз буває двох типів:
З киснем
Глюкоза + кисень = 36 молекул АТФ + вуглекислий газ + вода
Без кисню
Глюкоза = 2 молекули АТФ + вуглекислий газ + вода + молочна кислота
Без кисню енергії стає в рази менше. Найбільш активно гліколіз проходить в м'язах і нервових клітинах. М'язи втрачають тонус, з'являється неуважність, сонливість, голова «погано варить». До того ж виділяється молочна кислота, з-за якої ниють м'язи.
Треба компенсувати нестачу енергії. Кисню немає, значить, треба більше глюкози. Організм починає вимагати вуглеводи, хочеться чого-небудь солоденького.
Кінець введення. Переходимо до головного. Спочатку – міфи про кисневому голодуванні.
Міф №1: мало кисню, тому і гіпоксія
Всі звикли думати, що в задушливому приміщенні зменшується кількість кисню в повітрі і від цього виникає гіпоксія. Кисню в задушливому повітрі дійсно стає менше. Але організм реагує не на кисень, а вуглекислий газ.
Вуглекислого газу в повітрі 0,05%, або 500 ppm. Втома та інші неприємні симптоми з'являються, коли вуглекислого газу стає в 4 рази більше, 2000 ppm і більше. Різниця становить 1500 ppm, всього 0,15%, але ми її відчуваємо. Стан організму при високій концентрації СО2 в крові називається гіперкапнія.

Кисню в повітрі 20%. Неприємні відчуття з'являться, коли рівень О2 впаде до 15%. Але перш ніж це станеться, концентрація СО2 встигне вирости до критичних значень. Так що в задушливому приміщенні першої з'явиться не гіпоксія, а гіперкапнія.
При отруєння вуглекислим газом гемоглобін в крові гірше зв'язується з киснем. В результаті кров переносить по організму менше кисню. І ось тут вже виникає гіпоксія тканин.
Міф | Правда |
В задусі нічим дихати, кисню мало. З'являється гіпоксія. |
В задусі нічим дихати, багато вуглекислого газу. З'являється гіперкапнія, а потім вже гіпоксія. |
Міф №2: кисневі товари допоможуть
Курс спеціальної кисневої терапії в США коштує більше 1000 доларів. Кисневі бари і магазини пропонують купу товарів від гіпоксії: кисневі коктейлі, збагачену киснем воду, кисневу косметику, навіть кисневі ванни для ніг.

Ажіотаж навколо всіх цих кисневих товарів є. А ось клінічних підтверджень і медичних доказів в їх користь – ні.
Чому не доведена користь кисневих товарів? Причина елементарна: кисень засвоюється в легенях, і тільки в легенях. Ні через шкіру, ні через шлунок і кишечник організм не може отримати кисень для гліколізу.
Міф | Правда |
Кисневі товари допомагають при гіпоксії. | Кисневі товари марні при гіпоксії. |
Міф №3: спати треба довше
Є думка, ніби довгий сон допоможе позбутися від кисневого голодування. Погана новина для любителів поспати: це неправда.
Ще одна погана новина, на цей раз для тих, хто хропе: хропіння посилює кисневе голодування. Звук хропіння видає вібруюча гортань. Вібрація гортані свідчить про нестабільний стан дихального шляху. Є ризик, що уві сні він буде стискатися і дихання буде періодично перериватися. Затримки дихання посилюють гіпоксію.

Навіть без хропіння м'язи язика і гортані розслабляються уві сні. З-за цього дихальний шлях звужується, дихання стає більш частим і поверхневим. І це теж посилює гіпоксію, нехай і не так сильно, як затримка дихання.
Міф | Правда |
Уві сні організм відновлюється від гіпоксії. | Уві сні дихання стає поверхневим або переривчастим. Чим довше спиш, тим сильніше гіпоксія. |
З міфами все. Переходимо до фактів.
Факт №1: кисень засвоюється тільки в альвеолах
Вище вже згадувалося, що кисень може потрапити в кров тільки через легені. Але цей факт настільки ж важливим, наскільки й простий. Тому звертаємо на нього особливу увагу.
Повітря проникає в організм по такому шляху:
- Носова порожнина
- Глотка
- Гортань
- Трахея
- Два головних бронха: в ліве і праве легке
- Мережа більш дрібних бронхів та бронхіол у кожному легкому
- Альвеола – бульбашка, якими закінчується кожна бронхиола
Кожна альвеола обплутана мережею тонких капілярів. Тут кисень проникає з повітря в кров, проходячи через альвеолярно-капілярну мембрану.

Факт №2: для дихання потрібен жир
З внутрішньої сторони стінки альвеол покриті спеціальною речовиною сурфактантом. Він підтримує альвеоли у формі бульбашок і не дає їм схопитися на видиху. І найголовніше: з сурфактантом кисень набагато швидше потрапляє з альвеол у кров.
Сурфактант складається на 90% з жирів, на 10% з білків і вуглеводів. Мало жирів у раціоні – в легенях буде мало сурфактанту. Кисень буде погано засвоюватися, і навіть самий свіже повітря не врятує від гіпоксії.

Рослинних і тваринних жирів у раціоні повинно бути порівну.
Цінні джерела рослинних жирів – оливкова, кедрове, лляна олії і масло виноградних кісточок.
Цінні джерела тваринних жирів – яєчний жовток, ікра, сметана, вершкове масло, жовтий сир.
Якщо з'їсти що-небудь жирне, в організмі буквально через кілька годин починається синтез сурфактанту. Цим займаються альвеолоциты – клітини епітелію, який вистилає стінки альевол.
Факт №3: інфекції, алкоголь, сигарети і вихлопні гази посилюють гіпоксію
Для бактерій сурфактант – справжня смакота. Тому вони прагнуть потрапити в альвеоли. У верхніх дихальних шляхах і бронхах мікробам погано: рухатися заважає слиз і війчастий епітелій на стінках дихальних трубок, кашльовий рефлекс так і норовить «виплюнути» їх з легких, всюди імунні клітини-вбивці.
Інша справа – альвеоли. Там немає слизу, війчастого епітелію і кашльового рефлексу, зате є смачний і поживний сурфактант і купа кисню.
Якщо бактерії оселилися в альвеолах, розвивається пневмонія. При млявій пневмонії бактерії потихеньку під'їдають сурфактант, з'являється гіпоксія.
Тепер зрозуміло, чому в народній медицині застуду, туберкульоз та інші легеневі хвороби лікують жирним молоком або топленим маслом. Ці продукти не вбивають бактерії, але відновлюють шар сурфактанту і знімають симптоми гіпоксії.
Що ще погано впливає на сурфактант і викликає гіпоксію:
- Алкоголь
Спиртові пари проходять через сурфактант на видиху і розріджують його. - Сигарети
При курінні альвеоли забиваються смолами. Синтез сурфактанту блокується. Тому курці перебувають у стані перманентної гіпоксії. - Вихлопні гази
Функції сурфактанту порушуються приблизно за тим же принципом, що і при палінні. - Ацетон
Хімічні пари в косметичних салонах і хімчистці теж руйнують сурфактант.
Хочемо ще з практики додати вже наше особисте спостереження. Останнєу час практично у кожної другої людини (які проходять діагностику у нашому фітоцентрі) спостерігається переродження альвеолярних клітин, ороговіння легеневого епітелію. При цьому це люди навіть не затяті курці. Що в підсумку і призводить до починаючи з частих простудних і закінчуючи бронхіальною астмою.
Тому поверніться обличчям до корисних жирів - це тільки зміцнить ваше здоров'я.
Як правильно підбирати жири, що б не обернулося "жирним" шаром холестерину на стінках судин поговоримо в наступній статті.
Будьте здорові!