Як правильно підготувати організм до зими

Осінь — час підготовки організму, імунної системи до зменшення світлового дня, іншого раціону харчування, зустрічі з неминучими вірусними інфекціями холодної пори року.
Наш організм тепер напружений як ніколи, навіть якщо ми цього не відчуваємо.
Погода за вікном міняється різко, і мобілізовувати сили імунітету доводиться в авральному порядку.
На це витрачається досить багато енергії. Ось чому вечорами нас морозить, болить голова, починається нежить, хочеться закутатися в плед, попити гарячого чаю. Збільшується кількість вірусоносіїв у громадських місцях (магазинах, транспорті).
Одягайтеся правильно, тобто багатошарово
Восени найпоширеніша хвороба — застуда. Але насправді такого діагнозу не існує, будь-яку «застуду» викликає якась інфекція, найчастіше вірусна.
Всього на людину можуть напасти близько 200 різних вірусів — але всі ці захворювання протікають однотипно і навіть власних назв не мають.
Втішайте себе тим, що після кожного вірусу у вас сформується довічний імунітет, тобто другий раз ви їм вже не заразитеся. Але тримайтеся на всяк випадок подалі від чхають і кашляють. При кожному чханні, при кашлі мільйони вірусів розлітаються на 2-6 метрів. Навіщо вам чужі віруси?
Переохолодження, як, втім, і перегрівання, дійсно провокує хворобу, допомагає вірусам розмножуватися там, куди вони прорвалися, — в ніс, рот або навіть очей.
Восени переохолодитися просто — достатньо неправильно одягнутися. Адже рано вранці дійсно холодно, вдень сонце ще гріє цілком по-літньому, а ввечері може піти крижаний дощ. Тому одягайтеся хитро, тобто багатошарово. Краще тонка блуза або сорочка, на неї — жилет, а зверху легка куртка, ніж тепла куртка на майку. Одягнеш — жарко, знімеш — холодно.
Другий секрет правильної одягу — її шар повинен бути рівномірним, щоб не мерзли окремі частини тіла. Краще літні брюки і легкий джемпер, ніж теплий светр і голі ноги.
Найвразливіше для холоду місце — шия. На ній найбільше рецепторів, що уловлюють температуру середовища. Тому якщо замерзла шия — холодно всьому тілу.
Восени рекомендується приймати адаптогени, поліненасичені жирні кислоти
Без втрат пережити зміну сезонів вашому імунітету допоможуть ліки-адаптогени. Так називають препарати, частіше за все рослинного походження, які покращують самопочуття, додають енергії, допомагають чинити опір інфекції. Їх налічується більше п'яти десятків.
Адаптогени незамінні, коли людина стикається з реальною можливістю захворіти: у холодну пору року або при епідеміях грипу.
В останні роки вчені всього світу з цікавістю вивчають ягоди з високим вмістом природних барвників-антоціанів — чорницю, брусницю, ожину, чорну смородину. Вважається, що ці речовини запобігають старінню, захищають судини, протидіють набряків, а також нормалізують кишкову мікрофлору, яка є важливою частиною нашого імунітету. Влітку і восени неодмінно включайте ці ягоди в свій раціон «живцем» і у вигляді компотів, киселів, желе, варення і т. п.
Не напружуйтеся
Восени природні ритми сповільнюються. І листя плавно опадає в садах, закінчують метушливий період заготовок лісові звірята, навіть вода в річках тече спокійніше.
Взимку ми, як які-небудь борсуки або опосуми, теж злегка товстіємо, навіть якщо зберігаємо звичний режим харчування. Обмін речовин, дотримуючись вікових ритмів, злегка сповільнюється. Так і наші переваги в їжі помітно змінюються: замість зелених салатів хочеться старого доброго олів'є, а замість персика — булочку.
Це природний механізм, який допомагає:
1) пережити холодну пору року, оскільки жировий прошарок під шкірою краще зберігає внутрішнє тепло;
2) створити стратегічні запаси енергії на випадок ще більших холодів. Адже один грам жиру при розщепленні дає цілих 9 кілокалорій, а білка і вуглеводу — всього 4.
Так що не засмучуйтеся, якщо восени почнете злегка додавати у вазі і наберете кілограм-другий. Навесні, коли обмінні процеси прискоряться, все це благополучно згорить.
Медики рекомендують з природою не сперечатися, і в період зміни періодів з теплого на холодний понад міру не напружувати свої життєві сили.
Як один із способів пропонується відмовитися від частини запланованих, але необов'язкових справ. Замість цього краще прогулятися по осінньому лісі, полежати на дивані з книжкою.
В цілому, якщо правильно себе повести восени стосовно свого улюбленого організму, прилив енергії взимку йому гарантований.
Особливістю осіннього харчування є те, що воно повинно бути збалансованим. Організму потрібні не жири і білки, а в більшій мірі складні вуглеводи і полісахариди, так як вони є основним джерелом енергії для нашого організму. Тому в меню восени треба додавати овочі, злаки, рибу, зелень. Особливо хороша гарбуз, яка і годує, і лікує. Страви з гарбуза допоможуть протистояти застуді і додадуть сил в холодні дні.
Восени необхідно більше енергії, у цьому допоможуть вуглеводи. Починайте кожен день з каші, наприклад, овсянной або гречаної. Сухофрукти та мед, чай з імбиром або шипшиною, додайте трохи варення з журавлини, червоної або чорної смородини — і смачно, і корисно, і допоможе протистояти будь-якій негоді.
Гранати, яблука і цитрусові стануть підготовкою до зими, піднімуть рівень гемоглобіну і наситять організм вітамінами. Для тих, хто страждає від депресії хорошим антидепресантом послужить шоколад з горіхами. Він зробить вас трішки щасливішими в холодний осінній день і поліпшить настрій. Також до антидепресантів належать прянощі: ваніль, гвоздика, кориця, імбир.
Но есть ряд продуктов, которые нужно исключить из осеннего рациона — это все рафинированные продукты и жирные сорта мяса. Осенью балуйте себя медом вместо булок и пирожных, а сладкие напитки замените энергетическим коктейлем, состоящим их соков фруктов и злаков (киви, банан, лимонный сок, горсть пшеницы). Очень подходит для осеннего рациона хлеб из отрубей.
Такая осенняя диета поможет укрепить здоровье и набраться сил.
На нашем сайте также можно заказать препараты для укрепления иммунитета и улучшения обмена веществ как дополнительный источник полезных веществ для организма.
Робіть все правильно і будьте здорові!