Печінка і настрій.

Про неї складали міфи і легенди давнини. Народи Кавказу вірили, що в цьому органі живе душа людини, стародавні китайці казали, що в ній криється старість, а французи і зараз називають її «залозою настрою».
Кажуть, що з роками псується характер. Таки напевно так. Тому що печінка не бережемо, жовчні протоки спазмируем знову-таки. А застій жовчі - це втрата радості в житті.
Ніякої езотерики або ось ще розумне слово - психосоматики , чиста фізіологія.
З неперетравлені г*** всередині жити важко. Не важливо, звідки це г*** потрапило до нас - з стейка або суперполезного веганского смузі.
Перетворити вихідну сировину в заповітні енергетичні молекули без вільного доступу жовчі в кишечник важко, вивести - знову-таки не вистачає детоксиканта, жовчі тобто.
Ось і боремося, психуем, дратуємося, і в навколишньому світі помічаємо виключно сірі і пастельні тони...
Всіх і вся критикуємо, з піною у рота доводимо комусь свою компетентність (в політиці, вірусології, дієтології - не важливо), дістаємо своїми нотаціями і моралями близьких і не дуже, виливаємо жовч в гнівних коментарів на чужі пости (свої пости вигадати отруєні мізки все одно не можуть).
Чи можна змінити ситуацію?
Однозначно!
лопух ( це український жень-шень), реп'яшок, хвою, бетулин, артишок, розторопшу.
Паралельно намагаємося уникати крайнощів:
- не переїдайте, але й голодуйте.
- Слідкуйте, щоб у вашій їжі було багато вітамінів групи B, яких багато в бананах, лососі, індичці, курці та горіхах.
- Не захоплюйтесь кофеїном. Невелика кількість кофеїну може надати вам енергії та прояснити голову, але у великих кількостях кофеїн змусить вас нервувати та смикатися.
- Скоротіть споживання цукру або зовсім відмовтеся від нього. Цукор та солодка їжа може сприяти перепадам настрою та тривозі. До протилежного ефекту призводить харчування, засноване на овочах, білках та натуральних жирах.
- Пийте більше води. При зневодненні ви почуваєтеся втомленішим, а поганий настрій може погіршитися ще більше.
- Їжте їжу, багату на триптофан - це яйця, індичка, лосось, насіння кунжуту і соняшника. Триптофан може вплинути на заспокійливий спосіб і поліпшити сон. Постарайтеся щоночі спати по 7-8 годин.
- Бактерії, що містяться в їжі – це додаткове навантаження на печінку. Тому їжте тільки свіжі продукти, а підгнили або запліснівлі викидайте без жалю. Підігрійте їжу трохи більше 1 разу.
- Гуляйте та рухайтеся.
Якщо вищевикладене нудно важко не працює або "це треба було б раніше" - просто повірте:
Хороший настрій завжди є тоді, коли печінка здорова, жовч вільно стікає в кишечник, забезпечує нашу кров сировиною для отримання енергії, робить нашу шкіру сяючою і бархатистою, запалює наші очі чарівним внутрішнім світлом.
Тоді в тілі народжується легкість, у м'язах – сила, у суглобах – гнучкість.
Будьте здорові !!!